ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Δ. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 που έγινε η ανάθεση της μελέτης, φθάσαμε στον Ιούλιο του 2008 για να παρουσιαστεί επιτέλους στο δημοτικό συμβούλιο η πρώτη φάση του προσχέδιου για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βριλησσίων (Γ.Π.Σ.).
Σύμφωνα με την διαδικασία, το προτεινόμενο σχέδιο θα αναρτηθεί μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη στην ιστοσελίδα του Δήμου (ώστε να Δ. Βριλησσίωνυποβάλλουν προτάσεις οι δημότες) και στη συνέχεια θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο, για προχωρήσει η ολοκλήρωσή του.
Η «Δράση», με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της διαδικασίας, εν μέσω μάλιστα διακοπών, θα διοργανώσει συζήτηση αρχές Σεπτέμβρη, ενώ ήδη καταθέσαμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Επειδή θεωρούμε το ζήτημα σοβαρό για το προάστιο, αναρτήσαμε κι εμείς το κείμενο στην ιστοσελίδα μας.

Το ουσιώδες είναι, ότι η μελέτη περιγράφει καταληκτικά τρία εναλλακτικά σενάρια για το μέλλον του προαστίου, το «σενάριο τάσεων», δηλ. το σενάριο του «δεν κάνουμε τίποτα», το «ρεαλιστικό σενάριο», στο οποίο προφανώς καταλήγει η Διοίκηση του Δήμου, και το «παρεμβατικό σενάριο», που μετά από μια πρώτη συζήτηση, μοιάζει πιο κοντά στις θέσεις που ήδη έχει διατυπώσει κατά καιρούς η «Δράση» στο δημοτικό συμβούλιο. Η ανάλυση όμως είναι ενδιαφέρουσα ακόμη και για κάποιον μη εξοικειωμένο με τα πολεοδομικά: Αναιρεί το «αναπόφευκτο» της σημερινής κατάληξης των πραγμάτων στα Βριλήσσια (και παντού), συνδέει επιμέρους παραμέτρους όπως το συγκοινωνιακό, με πολεοδομικές επιλογές, τελικά αποκαλύπτει (ίσως παρά τις προθέσεις της), την αδιαμφισβήτητη αδιαφορία των προηγούμενων διοικήσεων προς το περιβάλλον, το κόστος της άκριτης αποδοχής των κυβερνητικών πολιτικών που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Ακόμη και με δεδομένους τους διαχειριστικούς περιορισμούς, υπήρξαν μεγάλα περιθώρια επιλογών και αποφάσεων, που θα οδηγούσαν σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις σήμερα…
Το αύριο όμως είναι πάλι μπροστά μας!
Δείτε όλο το προσχέδιο εδώ (.pdf 944 KB)