Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
12/2/2013

Στο ίδιο σχοινί είμαστε δεμένοι! *

Αλληλεγγύη: Ο ρόλος του Δήμου, καταγραφή δράσεων και πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης, στην εκδήλωση της «Δράσης»

Σε μια ενδιαφέρουσα, γεμάτη γόνιμους προβληματισμούς, βραδιά, εξελίχθηκε η εκδήλωση της «Δράσης» «Ζητήματα Αλληλεγγύης», την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου στο ΤΥΠΕΤ, παρουσία περίπου 80 ακροατών.

Η θεματολογία της συζήτησης, περιστράφηκε γύρω από τρείς άξονες:

Αρχικά, ο Γιώργος Λιερός, συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, (με την «ΑντίΣταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου»), (με αφορμή και το τρίτο βιβλίο του «Υπαρκτός καινούργιος κόσμος: Κοινωνική/Αλληλέγγυα και Συνεργατική Οικονομία»), αφού παρουσίασε ένα πλήθος πρωτόγνωρων στοιχείων, σχετικών με την επέκταση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως και την αυξανόμενη βαρύτητα του ρόλου τους στη διεθνή αγορά, προσέγγισε το θέμα, ως ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας «από τα κάτω», με δεδομένη την ανυπαρξία κρατικής χρηματοδότησης και ταυτόχρονα την αδυναμία δανεισμού για οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα. Εδώ ο συγγραφέας, εστίασε ιδιαίτερα στην έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία, που θα αποτελούσε προϋπόθεση (και στόχο «εκπαίδευσης», ταυτόχρονα), ώστε να εμπεδωθούν οι αναγκαίες συνεργατικές δομές, που θα επιτρέψουν στην ίδια την κοινωνία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διάσωσή της.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Τσούτσιας, εκπροσωπώντας τη «Δράση», αναφέρθηκε στο ρόλο που θα είχε να διαδραματίσει ένας Δήμος που ενδιαφέρεται να αναπτύξει πρακτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και να διευρύνει το πεδίο των κοινωνικών του παρεμβάσεων, πέρα από τη σφαίρα του «φαίνεσθαι» και του παραγοντισμού. «Το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης οφείλει πλέον να αναζητήσει άλλους δρόμους «ύπαρξης», προσανατολισμένους σε μια νέα έννοια του συλλογικού, που για να υπάρξει, πρέπει να ανασυσταθεί στο έδαφος των αξιών», παρατήρησε ο Γιάννης Τσούτσιας, θεωρώντας ως αποφασιστικό ζήτημα τη στροφή των δημοτικών αρχών προς τη διάσωση των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης «στον αντίποδα των κεντρικών σχεδιασμών της κυβέρνησης».

Ακολούθησε παρουσίαση αποτελεσμάτων εργασίας – καταγραφή των εθελοντικών δράσεων που εκδηλώνονται στα Βριλήσσια, είτε αυτές αφορούν στο έργο των τοπικών ενοριών, (το οποίο σε πολλές περιπτώσεις παραμένει άγνωστο, παρ’ ότι εκτεταμένο και αξιοσημείωτο), είτε στις δραστηριότητες του Δήμου, είτε και ανεξάρτητων εθελοντικών φορέων.

Επιπλέον, αναλύθηκε διεξοδικά η πρόταση που καταθέσαμε, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου, (η οποία και έχει αγνοηθεί), για το πώς της ίδρυσης Κοινωνικού Ιατρείου στα Βριλήσσια και έγινε κριτική για τον τρόπο που η διοίκηση του Δήμου υλοποιεί αυτήν την αναγκαιότητα. Επισημάνθηκαν οι διαφορές των δυο προσεγγίσεων, σε ότι αφορά κυρίως, την προοπτική βιωσιμότητας και τις προϋποθέσεις του εγχειρήματος.

Τέλος, στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρίτο μέρος της συζήτησης, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές πρωτόβουλες δράσεις που υλοποιούνται στο Δήμο μας:

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτικός Αφροδίτη Κούτρα, εκ μέρους της «Αλληλέγγυας Εκπαίδευσης, δηλαδή της ομάδας εθελοντών καθηγητών που διοργανώνει τα δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσίασε τα πρώτα εντυπωσιακά στοιχεία από τη λειτουργία του «κοινωνικού φροντιστηρίου», (περισσότεροι από 75 μαθητές, 25 καθηγητές, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του), το ιστορικό και το πλαίσιο των αντιλήψεων που καθόρισαν την επιτυχία της προσπάθειας.

Με τη σειρά του, ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, εκ μέρους του «Βριλησσού», αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις με τις οποίες απάντησαν τα μέλη του πολυπληθούς συλλόγου στην κρίση, («…* στο ίδιο σχοινί, είπε χαρακτηριστικά ο Διαμαντής, είμαστε δεμένοι), δράσεις που υλοποιούνται, αφενός μέσω του «Δικτύου Ανταλλαγών Βριλησσού Ατροπός Αλληλεγγύης» (αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των μελών, ανταλλακτικό παζάρι, κοινωνικό εργαστήρι προσφοράς σεμιναρίων και μαθημάτων, ταμείο αλληλεγγύης - ενίσχυση ανέργων, στήριξη παραγωγών) και αφετέρου των «Αγρόσχολων» (αστικές καλλιέργειες, μεταξύ άλλων και στο χώρο της πρώην Ναυτικής Βάσης, μετά απο παραχώρηση έκτασης απο το δημοτικό συμβούλιο). Για το τελευταίο, αναφέρθηκαν αναλυτικά ο Σταύρος Βελέντζας και η Ολυμπία Αρχοντάκη, μέλη των Αγρόσχολων.

Τη συζήτηση συνόψισε ο Γιώργος Λιερός, εστιάζοντας στις διαφορές μεταξύ «φιλανθρωπίας» και αλληλεγγύης, προσδίδοντας στην τελευταία χαρακτηριστικά οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών σε μια εναλλακτική αξιακή βάση.

Τη συζήτηση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν: Ο κ. Ξένος Μανιατογιάννης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δήμος Δημιουργίας», ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Βριλησσίων κ. Αντώνης Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών Βριλησσίων κ. Δημήτρης Φριντζαλάς και ο διευθυντής του 2ου Λυκείου Βριλησσίων και πρόεδρος του συλλόγου αιμοδοσίας η «Αλληλεγγύη», κ. Τάσος Χρηστάκης.


readers  1447


Σχόλια (1)


Βριλησσιώτης 14 Φεβ 2013, 13:43
Σημαντική η ανάδειξη πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και ενδιαφέρων ο προβληματισμός που τις συνοδεύει. Περιμένουμε και από τον Δήμο πιο ουσιαστική δουλειά κι όχι μόνο τίτλους για το θεαθήναι
Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης
Γι' αυτό σου λέω... πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να, ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, όχι να περιμένεις την πράξη - είναι τότε αργά.


Τα σχόλια σας...
Έρχονται μισθοφόροι στα Βριλήσσια;6/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Φύλαξη αντλιοστασίων, μάλιστα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια. Εγώ θα μιλήσω για την δεξαμενή στην κορυφή του λόφου των Άνω Βριλησσίων. Επί διοίκησης Ιωαννίδη κάποια «καλόπαιδα» έσπασαν τον έναν από τους δύο αεραγωγούς της δεξαμενής και έριξαν μέσα στο νερό χώματα και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αδειάσει τελείως η δεξαμενή για να καθαριστεί. Και καλά αυτοί έριξαν χώμα και πέτρες, εάν κάποιος «τρελαθεί» ή θέλει να κάνει κακό μπορεί να ρίξει οτιδήποτε θελήσει και να πάμε «αδιάβαστοι» όλοι εδώ στα Άνω Βριλήσσια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα άλλα αντλιοστάσια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και δεν χωράνε παιχνίδια οποιουδήποτε είδους, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ότι η δεξαμενή χρειάζεται περίφραξη άμεσα και τοποθέτηση αγκαθωτού για να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει. Τώρα δεν ξέρω αν θα μπουν φρουροί ή κάτι άλλο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.
Η σπασμένη «γραμμή του δημότη» και η διοίκηση Μανιατογιάννη2/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το Παροχή υπηρεσίας για την βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής των απορριμματοφόρων» 4.960€. Δηλαδή ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και οι τρεις επόπτες τι κάνουν; Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα προγράμματα των απορριμματοφόρων; Αυτή είναι η δουλειά τους.Ποιός ξέρει καλύτερα από αυτούς; Ξέρουν πόσους κάδους έχει ο κάθε δρόμος και πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε απορριμματοφόρο για τη συλλογή τους. Ήμαρτον δηλαδή.
Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έρχεται στα Βριλήσσια!30/11/2019 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Οργισμένα νιάτα! Χωρίς βαθιές αναλύσεις για τα αίτια, μέσα στους κλειστούς δρόμους, τα αδιέξοδα και τρομερά διλήμματα, απλώνουν τις αλήθειες τους στο πανί όπως τις βλέπουν, όπως τις αισθάνονται και μας πετούν στα μούτρα: Την τύφλα μας στην Παιδαγωγική (Ο καραγκιόζης). Την οδυνηρή, την αβάσταχτη απόφαση (Index). Την κατά παραχώρηση κατανόηση και συγχώρηση (Μίλα). Το τι μας περιμένει (Στο δωμάτιο, Το βάρος της θάλασσας). Την γελοιοποίησή μας μέσα σε έναν επί γης και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας παράδεισο (Κλεονίκη). Την ευσπλαχνία τους (Chopper). Την νοσταλγική ουτοπία μιας πρωτόγονης ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου). Τον ζαλισμένο έρωτα από το ορμονικό μαστίγωμα στην εφηβεία μέσα σ’ έναν κόσμο «λαμέ» (I am Mackenzie). Τις ικανότητές τους στο κατώφλι της νιότης (Ο Μάγκας). Ας θυμηθούμε εδώ και «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι. Την αμοιβαία εξομολόγηση δύο θανάσιμων εχθρών από τον Κύπριο Ανδρέα Σιεηττάνη που ξέρει καλά το βαθύ πιστεύω ενός άρρωστου κομματιού του αγγλικού λαού να θεωρεί προέκταση της νησιωτικής του χώρας τις αποικίες βαφτισμένες κατά περίπτωση με διάφορα κίβδηλα ονόματα (Bόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκυβέρνητες επικράτειες, Αυτόνομες αποικίες, Αποικίες του στέματος, Προτεκτοράτα κ.ά.) ομνύοντας όλες στον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα. Αυτό το κομμάτι ψήφισε σύσσωμο το Brexit. Tούτα τα λίγα για τα οργισμένα νιάτα, τους μικρομηκάδες στη Δράμα, από το μικρό μέρος της δουλειάς τους που είδαμε στις 21 και 22 Νοέμβρη 2019 στο ΤΥΠΕΤ. Που ίσως να μη μπαίνουν εύκολα στα γνωστά μας κουτάκια! Στις δεκαετίες ή πενταετίες που ακολουθούν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που νομίζω ότι θα φέρουν, μάλλον είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά τους. Μεγάλη η συμπίεση και το μέλλον άδηλο. Πολύ άσχημο κόσμο τους παραδόσαμε…


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου