Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
30/4/2013

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου στο στέκι της «Δράσης» για την Λαμπερή μέρα

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013. 8.00 μ.μ., για πρώτη φορά στο προάστιο που μεγάλωσε και ζει.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου, από τις πιο επιτυχημένες συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, θα βρεθεί μαζί μας στο στέκι της «Δράσης» (Πίνδου 30 & Μαραθώνος γωνία), την Τετάρτη 15 Μαΐου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ για να συζητήσουμε για το τελευταίο της μυθιστόρημα και τη συγγραφική της πορεία.

Η Αμάντα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και πέρασε όλα τα παιδικά και εφηβικά της καλοκαίρια στο κτήμα του παππού, στα Βριλήσσια, ανάμεσα σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και δημοσιογραφία στο Παρίσι στο C.F.P.J. Από το 1990 ως το 2008 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Καθημερινή.

Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων «Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη». Το βιβλίο αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ της Λισσαβόνας για νέους δημιουργούς και κέρδισε βραβείο στο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού Ρεύματα.

Το 1996 βραβεύτηκε από το περιοδικό Διαβάζω για το μυθιστόρημα «Γιάντες». Η κριτικός Ελισάβετ Κοτζιά, έγραφε στην Καθημερινή στις 9-2-1997: «... Με δεδομένο ότι στις μέρες μας όλα έχουν λεχθεί, σημασία έχει ο τρόπος που θα αφηγηθείς την ιστορία σου. Επιβεβαιώνοντας τον κοινό τόπο, η Α. Μ. ξεκινά να περιγράψει στο πρώτο της μυθιστόρημα "Γιάντες" τις συνηθισμένες περιπέτειες μιας μεσαίας αστικής οικογένειας. Ξέρει όμως να τις αφηγηθεί με τόσο πρωτότυπο και έμπειρο τρόπο, ώστε δημιουργεί ένα από τα ωραία μυθιστορήματα των τελευταίων ετών».

Άλλα βιβλία της είναι: «Παλιόκαιρος», «Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη», «Πριγκίπισσα Σαύρα» δύο συλλογές με διηγήματα και αρκετά παιδικά βιβλία («Το σπίτι που πετάει», «Οικογενειακή Πινακοθήκη», «Η Μετακόμιση», «Οι Περιπέτειες της Αεροπλανούλας», «Αρκεί να μην κόψω τα μαλλιά μου», «Η εγγονή του Αι Βασίλη», «Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός»). Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, ρωσικά, σουηδικά, σερβικά και τσέχικα.

Το βιβλίο της «Θα ήθελα», μεταφράστηκε στην Αμερική ως «I’d Like» και απέσπασε το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας από το National Endowment for the Arts. Το «I’d Like» περιλαμβάνεται στο αμερικανικό Reading the World 2008, τη βραχεία λίστα προτάσεων των Αμερικανών βιβλιοπωλών και εκδοτών με έργα μη αμερικανικής λογοτεχνίας και ήταν υποψήφιο για το βραβείο Best Book in Translation του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Τα τελευταία χρόνια, αφού έζησε για ένα διάστημα μεταξύ Βριλησσίων και Βερολίνου, ξαναγύρισε να εγκατασταθεί μόνιμα στα Βριλήσσια. Γι’ αυτό εξάλλου η εφημερίδα της «Δράσης», την είχε παρουσιάσει στη στήλη «συγκάτοικοι». (7ο φύλλο).

Το «Λαμπερή Μέρα», είναι το τελευταίο της μυθιστόρημα.
Στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι τα φαινόμενα απατούν. Παιδιά που κλέβουν, ενήλικες που χωρίζουν ή πενθούν, τρομοκρατημένοι υπερήλικες –όλοι τους βιώνουν μια μεγάλη απώλεια, μια έλλειψη. Τους παρακολουθούμε καθώς –άλλοτε με φαινομενική αταραξία, άλλοτε με συντριβή– ξαναμαθαίνουν να ζουν. Στο φόντο η σύγχρονη Ελλάδα, ένα γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων: χαμένοι άνθρωποι, χαμένες ευκαιρίες, χαμένα αγαθά. Η πραγματική ζωή δεν είναι συσσώρευση αλλά συλλογή όσων χάσαμε.

Μην το χάσετε!

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
•Λαμπερή μέρα, 2012
•Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και η εξαφάνιση των ξωτικών, 2011
•Ελληνικά εγκλήματα , 2011
•Πώς να κρυφτείς, 2010
•Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη και τα μπισκότα της αγάπης, 2009
•Ελληνικά εγκλήματα 2, 2008
•Η Χήνα, 2008
•Η εγγονή του Αϊ-Βασίλη, 2007
•Πριγκίπισσα Σαύρα, 2007
•Το ερωτικό των τεσσάρων, 2006
•Θα ήθελα, 2005
•Όσες φορές αντέξεις, 2005
•Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη, 2003
•Παλιόκαιρος, 2001
•Γιάντες, 1996
•Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη, 1994


readers  1130


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης
Η δροσιά γεννιέται μες στα φύλλα. Όπως μες στον απέραντο ουρανό / Το ξάστερο συναίσθημα.


Τα σχόλια σας...
Πορεία -εν χαρά και δημιουργία- μέσα σε έρημο!13/1/2020 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Λόγος βαθιά ελληνικός με ρίζες που πάνε πίσω δυόμισι χιλιάδες χρόνια και πλέον. Όταν σ’ αυτόν τον τόπο που σήμερα πατούμε ζούσαν και τον έκτιζαν έλληνες πολίτες με έργα, λόγια γραφτά που έμειναν και θυσίες! Και εννοούμε τους πολίτες και όχι τους ιδιώτες με την έννοια που επέζησε στη γλώσσα την αγγλική. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτό γινότανε όχι σε τριακόσιους περίπου δήμους που αριθμούμε σήμερα αλλά πολύ περισσότερους. Πάνω από χίλιες «πόλεις – κράτη» τότε ελληνικά, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα από χρονογράφημα πασίγνωστου στον κόσμο δημοσιογράφου μας , που η Δημοκρατία εδώ κι’ αλλού πολλά του οφείλει… Και η συλλογικότητα μας «Δράση για μια Άλλη Πόλη» επιμένει! Κι’ αν βαδίζουμε μέσα στην έρημο κατά τον ηγήτορα μας Γιάννη Τσούσια, άλλος δρόμος σωστός και όμορφος για μας δεν υπάρχει.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου