Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
17/11/2015

Μετά το 3ο μνημόνιο: Το αναπάντητο μιας άλλης προοπτικής για το λαό και τη χώρα

Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις. Κυριακή 22 Νοεμβρίου, 7.00μμ, Πάρκο Μ. Θεοδωράκης (ΤΥΠΕΤ), Υμηττού 57, Βριλήσσια

Το 3ο και πιο επώδυνο μνημόνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οριστικοποιώντας μια ατέρμονη αλληλουχία μέτρων ενάντια στην κοινωνία και στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με την επιβολή ενός νέου ειδικού καθεστώτος. Αυτός ο πενταετής κύκλος, αφήνει πίσω του αγώνες και διεκδικήσεις ως εμπειρίες, όμως η τομή ορίζεται στη μαζική διάψευση των ελπίδων και την υποστροφή του λαϊκού παράγοντα μετά τις πρόσφατες εκλογές. Είναι καιρός να ξανανοίξουν οι συζητήσεις, πέρα από την τρέχουσα επικαιρότητα. Να τεθούν τα καίρια στο έδαφος της πολύπλευρης ελληνικής κρίσης, που επιβαρύνεται από την έκρηξη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και του προσφυγικού. Το αίτημα για την αναγέννηση της χώρας παραμένει ζωντανό. Αλλά δεν αρκεί η δημιουργία κάποιων αντιμνημονιακών προϋποθέσεων. Πρέπει επειγόντως να ανασταλεί η συνεχιζόμενη αποδιάρθρωση του κοινωνικού, όπου αυτό εκδηλώνεται, στις κοινωνικές δομές, στην παραγωγή, στους δήμους, στο φρόνημα του κόσμου, σε κάθε συλλογικότητα. Να διασωθεί η πολιτική, ως η διαδικασία που αφορά πολίτες μιας πραγματικής κοινωνίας. Με αναζητήσεις, κατανοήσεις, επαναπροσδιορισμούς, να κρατηθούν ενεργές οι συλλογικές υποστάσεις, οι συγκροτήσεις, οι παρέες, το υπόστρωμα μιας άλλης προοπτικής. Δύσκολα πράγματα, θα σκεφτεί κανείς. Αναπόφευκτα, όμως, αν θέλουμε και πάλι να ονειρευόμαστε.


«Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια άλλη Πόλη»


Εισηγητές:

- Ανδρέας Καρίτζης
Μηχανικός ΕΜΠ, δρ. Φιλοσοφίας
- Βασίλης Ξυδιάς
Θεολόγος
- Βαγγέλης Πισσίας
δρ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων


Βιογραφικά ομιλητών

Ο Ανδρέας Καρίτζης είναι διπλωματούχος μηχανικός του ΕΜΠ, διδάκτωρ Φιλοσοφίας και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς. Διετέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2014 και της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι τον Αύγουστο του 2015. Στην επιστολή παραίτησής του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «"...Χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Δεν αποτελεί αποδεκτή επιλογή να σταθούμε απέναντί τους... Αν πιστέψουμε στη δημοκρατία ως εργαλείο απελευθέρωσης των δυνατοτήτων των ανθρώπων, τότε τα όρια που μας θέτουν οι ελίτ δεν θα φαντάζουν ανυπέρβλητα. Αν πιστέψουμε στη δύναμη που έχουν οι άνθρωποι μέσα τους, τότε θα αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση που απαιτούν οι περιστάσεις. Να μάθουμε από τα λάθη και την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και να εξελιχθούμε ώστε να γίνουμε πραγματικά αποτελεσματικοί και χρήσιμοι. Δεν ζούμε σε καιρούς αποστράτευσης, ζούμε σε καιρούς που απαιτούν τόλμη. Αθήνα 28 Αυγούστου 2015". Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και του τμήματος Ψηφιακής Πολιτικής. Το βιβλίο του «Λογική και Μέθοδος μιας Αριστερής Κυβέρνησης» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος. Όπως οι περισσότεροι/ες έχει κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι, ενώ σήμερα κατοικεί στη Νέα Σμύρνη. Είναι 40 ετών και έχει μια κόρη πέντε ετών.


Ο Βασίλης Ξυδιάς είναι θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Μέλος του Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» και της Πρωτοβουλίας Πολιτών για Ριζική Συνταγματική Μεταρρύθμιση «Νέο Σύνταγμα». Επίσης είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (Hellenic ICOMOS). Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο της Σχολής Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του ΕΜΠ και είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συνεργαστεί με τον Χρ. Γιανναρά, τον Δημ. Μαυρόπουλο κ.ά. ως συντονιστής στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν (1985-1986) και στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 «Σήμερα Είναι Κυριακή» (1986-1991). Από το 1986 έως το 2005 εργάστηκε ως μηχανικός, σύμβουλος οργάνωσης και ανάπτυξης. Ασχολήθηκε κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση και με προγράμματα τοπικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς του πολιτισμού και του εναλλακτικού τουρισμού. (Μελέτη για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Κέντρου Ορεινού Μυλοποτάμου στα Ανώγεια της Κρήτης (1987), LEADER Καλαμπάκας-Πύλης (1992), Τοπικό Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης των Μετεώρων (1993-1995), η Πολιτιστική Διαδρομή της Οδύσσειας (1994-2002). Την ίδια περίοδο διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (1989) και Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Οδύσσεια (1998-2002), ενώ εργάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (1986-1991) και στην Αγροτουριστική (2002-2004). Συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης και υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ (1981-1983). Συμμετείχε σε διάφορες απόπειρες εναλλακτικής δημοσιογραφίας, με σημαντικότερη τη θητεία του στο περιοδικό Αντί (1983-1984). Έχει εκδοθεί το βιβλίο του "Βαλκανική Κοινοπολιτεία" (Δόμος, 1994).

O Βαγγέλης Πισσίας είναι Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1947. Η πρώτη φάση των ερευνητικών του δραστηριοτήτων, (δίπλωμα Αγρονόμου & Τοπογράφου Μηχανικού, Α.Π. Θεσσαλονίκης, 1969), μέχρι το 1978, χαρακτηρίζεται από σπουδές στη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων με την πραγματοποίηση μεταπτυχιακού στο αντικείμενο των υδραυλικών έργων (E.N.G.R.E.F. – Γαλλία, 1971/72). Σε δεύτερη φάση (1979–1984) εστιάζει σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης. (Διδακτορικό «Αγροτική Ανάπτυξη και Προγραμματισμός» (Sorbonne-Γαλλία). Η τρίτη φάση (1985–σήμερα) χαρακτηρίζεται από εκπαιδευτικό έργο και εμβάθυνση σε θέματα μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας στις (λεγόμενες) αναπτυσσόμενες χώρες του (λεγόμενου) Τρίτου Κόσμου. (νέος κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών, Πανεπιστήμιο Αμιένης, 1986-89) στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας. Εμπειρικό υπόβαθρο αυτής της θεωρητικής προσπάθειας η εργασία του (1973/74) σε 2 Γερμανικά εργοστάσια («Clouth Gummi Werke» - «Cabel Werke») ως βιομηχανικός εργάτης. Έχει ολοκληρώσει μονοετείς κύκλους μεταπτυχιακών σεμιναρίων στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales του Παρισιού και στο Univ. Paris VIII στα αντικείμενα: α) Κοινωνιολογία της επιστημονικής γνώσης», β) «Κοινωνιολογία της Πολιτικής Βίας», γ) «Θεωρίας των τεχνολογικών παραδειγμάτων<» και «Κοινωνιολογίας της εργασίας» (1986-88). Εργάστηκε σαν τεχνικός σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στη Μαυριτανία (1993-95) και ως Υπεύθυνος Έργου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σε Λιβύη, Ιράκ, Καμερούν, Σενεγάλη, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Ισημερινό, Αιθιοπία, Βαλκανικές χώρες, σε μελέτες εγγειοβελτιωτικών έργων και αστικής υποδομής, σε προγράμματα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, («βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων» και «εξοικονόμησης νερού») και σε πρωτότυπες έρευνες (Ελλάδα/Λίβανος). Ερευνητικό του έργο η «δημιουργία μικρών ορεινών-ημιορεινών λιμνοδεξαμενών / χαμηλών φραγμάτων» στις Κυκλάδες. Έγινε ευρύτερα γνωστός για την αγωνιστική του δράση στο Παλαιστινιακό, με αποκορύφωμα το συντονισμό της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου των «Οικολόγων Πράσινων».


readers  893


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Τάσος Λειβαδίτης
Γι' αυτό σου λέω... πρέπει να βρεις έναν άλλο τρόπο να, ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, όχι να περιμένεις την πράξη - είναι τότε αργά.


Τα σχόλια σας...
Έρχονται μισθοφόροι στα Βριλήσσια;6/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Φύλαξη αντλιοστασίων, μάλιστα. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, υπάρχει από τότε που κατασκευάστηκαν τα αντλιοστάσια. Εγώ θα μιλήσω για την δεξαμενή στην κορυφή του λόφου των Άνω Βριλησσίων. Επί διοίκησης Ιωαννίδη κάποια «καλόπαιδα» έσπασαν τον έναν από τους δύο αεραγωγούς της δεξαμενής και έριξαν μέσα στο νερό χώματα και πέτρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αδειάσει τελείως η δεξαμενή για να καθαριστεί. Και καλά αυτοί έριξαν χώμα και πέτρες, εάν κάποιος «τρελαθεί» ή θέλει να κάνει κακό μπορεί να ρίξει οτιδήποτε θελήσει και να πάμε «αδιάβαστοι» όλοι εδώ στα Άνω Βριλήσσια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα άλλα αντλιοστάσια, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και δεν χωράνε παιχνίδια οποιουδήποτε είδους, έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας ότι η δεξαμενή χρειάζεται περίφραξη άμεσα και τοποθέτηση αγκαθωτού για να μην μπορεί κανένας να πλησιάσει. Τώρα δεν ξέρω αν θα μπουν φρουροί ή κάτι άλλο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ.
Η σπασμένη «γραμμή του δημότη» και η διοίκηση Μανιατογιάννη2/12/2019 Λεωνίδας Μάρκογλου
Θέλω να κάνω ένα σχόλιο σχετικά με το Παροχή υπηρεσίας για την βελτιστοποίηση των διαδρομών αποκομιδής των απορριμματοφόρων» 4.960€. Δηλαδή ο διευθυντής, ο προϊστάμενος και οι τρεις επόπτες τι κάνουν; Δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα προγράμματα των απορριμματοφόρων; Αυτή είναι η δουλειά τους.Ποιός ξέρει καλύτερα από αυτούς; Ξέρουν πόσους κάδους έχει ο κάθε δρόμος και πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε απορριμματοφόρο για τη συλλογή τους. Ήμαρτον δηλαδή.
Τι είδαμε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας που έρχεται στα Βριλήσσια!30/11/2019 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Οργισμένα νιάτα! Χωρίς βαθιές αναλύσεις για τα αίτια, μέσα στους κλειστούς δρόμους, τα αδιέξοδα και τρομερά διλήμματα, απλώνουν τις αλήθειες τους στο πανί όπως τις βλέπουν, όπως τις αισθάνονται και μας πετούν στα μούτρα: Την τύφλα μας στην Παιδαγωγική (Ο καραγκιόζης). Την οδυνηρή, την αβάσταχτη απόφαση (Index). Την κατά παραχώρηση κατανόηση και συγχώρηση (Μίλα). Το τι μας περιμένει (Στο δωμάτιο, Το βάρος της θάλασσας). Την γελοιοποίησή μας μέσα σε έναν επί γης και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας παράδεισο (Κλεονίκη). Την ευσπλαχνία τους (Chopper). Την νοσταλγική ουτοπία μιας πρωτόγονης ζωής (Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου). Τον ζαλισμένο έρωτα από το ορμονικό μαστίγωμα στην εφηβεία μέσα σ’ έναν κόσμο «λαμέ» (I am Mackenzie). Τις ικανότητές τους στο κατώφλι της νιότης (Ο Μάγκας). Ας θυμηθούμε εδώ και «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» του Ταρκόφσκι. Την αμοιβαία εξομολόγηση δύο θανάσιμων εχθρών από τον Κύπριο Ανδρέα Σιεηττάνη που ξέρει καλά το βαθύ πιστεύω ενός άρρωστου κομματιού του αγγλικού λαού να θεωρεί προέκταση της νησιωτικής του χώρας τις αποικίες βαφτισμένες κατά περίπτωση με διάφορα κίβδηλα ονόματα (Bόρειος Ιρλανδία, Ουαλία και Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αυτοκυβέρνητες επικράτειες, Αυτόνομες αποικίες, Αποικίες του στέματος, Προτεκτοράτα κ.ά.) ομνύοντας όλες στον ίδιο βασιλιά ή βασίλισσα. Αυτό το κομμάτι ψήφισε σύσσωμο το Brexit. Tούτα τα λίγα για τα οργισμένα νιάτα, τους μικρομηκάδες στη Δράμα, από το μικρό μέρος της δουλειάς τους που είδαμε στις 21 και 22 Νοέμβρη 2019 στο ΤΥΠΕΤ. Που ίσως να μη μπαίνουν εύκολα στα γνωστά μας κουτάκια! Στις δεκαετίες ή πενταετίες που ακολουθούν με τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που νομίζω ότι θα φέρουν, μάλλον είναι αδύνατο να προβλέψουμε την συμπεριφορά τους. Μεγάλη η συμπίεση και το μέλλον άδηλο. Πολύ άσχημο κόσμο τους παραδόσαμε…


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου