Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
10/11/2018

Τα βιβλία και το σινεμά μας φέρνουν πιο κοντά!

Το στέκι της "Δράσης" εστία πολιτισμού στα Βριλήσσια

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ζει και αναπτύσσεται μέσα στην ομάδα. Εκεί βρίσκει την ολοκλήρωσή του. Παρόλα αυτά η σημερινή πραγματικότητα είναι τόσο διαστρεβλωμένα αντεστραμμένη που οι άνθρωποι, ενώ ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν ζούσαν τόσο κοντά, είναι παράλληλα αποξενωμένοι, αντιπαραθετικοί και συχνά πολύ εχθρικοί ο ένας απέναντι στον άλλον. Επιπλέον τα Βριλήσσια, είναι ένας δήμος όπου οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα απομονωμένοι. Αρκετοί χρησιμοποιούν το προάστιο ως υπνούπολη, τα ίδια τους τα σπίτια ως ξενοδοχεία για να περάσουν το βράδυ, αφού οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις τους κρατάνε πολλές ώρες μακριά, τόσο που όταν επιστρέφουν δεν έχουν το χρόνο ή την ενέργεια να αναπτύξουν κάποια δημιουργική απασχόληση για τους ίδιους, πόσο μάλλον να ασχοληθούν με τα κοινά.

Κάποιοι άλλοι, κυρίως γυναίκες, πνίγονται στο κυνηγητό των καθημερινών υποχρεώσεων, από αρκετούς η κρίση αφαίρεσε κάθε οικονομική δυνατότητα και διάθεση να κινούνται στη γειτονιά. Τα στέκια που έχει κάποιος για να «συναντηθεί» μέσα στην πόλη είναι λίγα και επαγγελματικά. Πρέπει να πληρώσεις για να «συνευρεθείς». Άλλωστε αυτό επιδιώκουν και οι κυρίαρχες πολιτικές. Το «διαίρει και βασίλευε» ήταν πάντα ο καλύτερος τρόπος να επιβάλεις μέτρα καταστροφικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Η «Δράση» αντιμάχεται ακριβώς αυτό. Εκεί που κυριαρχεί η μοναξιά και η απομόνωση θέλουμε να βάλουμε τον έναν άνθρωπο δίπλα στον άλλον. Να ξαναζωντανέψουμε τις παρέες και τις ομάδες. Να ξαναζωντανέψουμε παλιά και να δημιουργήσουμε καινούρια στέκια μέσα στα οποία θα γνωριστούμε με τους συμπολίτες μας, θα γίνουμε φίλοι, θα αγαπηθούμε, θα γλεντήσουμε. Θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον στα σκληρά και τα δύσκολα. Θα αλληλοβοηθηθούμε στις ανάγκες. Εν ολίγοις θα ξαναζήσουμε σαν άνθρωποι.

Για αυτό και δημιουργούμε στέκια. Σαν την Βιβλιοθήκη και την Ταινιοθήκη. Και όπως έδειξε η μαζική προσέλευση στη γιορτή για τα εγκαίνια το περασμένο Σάββατο, τέτοιες δράσεις καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες, δικές μας και των συνδημοτών μας.

Γιατί ήταν όλοι τους εκεί για μια πρώτη γνωριμία. Αυτοί που την έφτιαξαν με πρώτη και καλύτερη την Σωτηρούλα Καλιοντζοπούλου που έβαλε ψυχή και πολύ χρόνο για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Οι δωρητές των βιβλίων και του εξοπλισμού, όπως η Εύη Γιαννακοπούλου που είδε τη βιβλιοθήκη της γιαγιάς να ξαναζεί γεμάτη βιβλία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Άλκης Εγγολφόπουλος, Θάλεια Πορφύρη, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης.

Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Τσαγκαρέλλης και πολλοί γείτονες λάτρεις του βιβλίου και του σινεμά. Κρατώντας ο καθένας και από κάτι. Άλλος κέρασμα, άλλος βιβλία, άλλος διακοσμητικές φωτογραφίες όπως αυτή της Μάρλεν Ντίτριχ που κρατούσε η Φωτεινή Καραμαλούδη, ή το άλμπουμ για τη δουλειά του εικαστικού Πάρι Πρέκα που κρατούσε η Πόπη Φωτοπούλου.

Η Δωρεάν Δανειστική Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη στεγάζεται
στα γραφεία της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων Δράση για μια Άλλη Πόλη, που βρίσκονται στην οδό Πίνδου 30 & Μαραθώνος.


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα πρωί 12:00 - 2:00μμ και
Τρίτη – Τετάρτη - Πέμπτη απόγευμα 6:00 - 8:00μμΘα σας περιμένουμε στο ζεστό μας χώρο για να διαλέξετε βιβλία από μια συλλογή 2000 περίπου τίτλων που συνεχώς εμπλουτίζονται και DVD από τα περίπου 1200 που διαθέτουμε. Δεν υπάρχουν όροι για το δανεισμό, εκτός από το να αφήνουν οι ενδιαφερόμενοι όνομα και τηλέφωνο. Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να δανειστεί δύο βιβλία για έναν μήνα. Ο κάθε σινεφίλ 3 DVD για μία εβδομάδα.

Εκείνες τις ημέρες θα είμαστε εκεί για να σας προτείνουμε βιβλία και ταινίες, να συζητήσουμε για τα δικά μας, για τη γειτονιά, για τη χώρα, για όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν. Να πιούμε ένα ρόφημα ή ένα ποτό. Να παίξουμε επιτραπέζια. Να οργανώσουμε μαζί συναντήσεις, εκδρομές, γλέντια, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σκεφτούμε.Μ.Π.


readers  412


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης, 1964
Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος Και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές Και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει Τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα. Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα Και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών Και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε Κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα. Ζαλίζει τ' αγιόκλημα και κατεβαίνω στον κήπο μου Και θάβω τα πτώματα των μυστικών μου νεκρών Και το λώρο το χρυσό των προδομένων Αστέρων τους κόβω να περάσουν στην άβυσσο. Σκουριάζουν τα σίδερα και τιμωρώ τον αιώνα τους Εγώ που δοκίμασα τις μυριάδες αιχμές Κι από γιούλια και ναρκίσσους το καινούργιο Μαχαίρι ετοιμάζω που αρμόζει στους Ήρωες. Γυμνώνω τα στήθη μου και ξαπολυούνται οι άνεμοι Κι ερείπια σαρώνουνε τις χαλασμένες ψυχές Κι απ' τα νέφη τα πυκνά της καθαρίζουν Τη γη, να φανούν τα Λιβάδια τα Πάντερπνα!


Τα σχόλια σας...


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το στέκι της «Δράσης», Πίνδου 30 & Μαραθώνος, Βριλήσσια. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2019 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου