Για τα Καλλι-τεχνικά στα Σχολεία

της Μαριάννας Χρυσικάκου

Καθόμουν αρκετή ώρα το πρωί αντίκρυ στον Ναό και ήταν σαν σιωπηλά να συζητούσα. Τα πόδια μου ακουμπούσαν στον Ιερό Βράχο και η Καρδιά μου απλωνόταν και ανέβαινε ψηλά, ψηλά πάνω από τα σύννεφα εκεί που φυσούσε ένα δροσερό αεράκι διαύγειας. Αυτό πρέπει να εννοούσε ο Πλάτων όταν έγραφε για τον Κόσμο των Ιδεών συλλογίστηκα, με τη φυσικότητα που έχει η ήρεμη συνειδητοποίηση της Αλήθειας. Και μετά μου ήρθαν στο μυαλό τα Καλλι-τεχνικά στα Σχολεία, άσχετο σκέφθηκα στην αρχή... Αλλά παρατηρώντας τις πτυχές στους χιτώνες των Καρυάτιδων, τα γλαφυρά άτια που κάλπαζαν στις μετοχές και τους Θεούς που έδειχναν προς τον Ορίζοντα κάτι μέσα μου ψιθύρισε «...όχι δεν είναι άσχετο, απόλυτα σχετικό είναι». Σε έναν πολιτισμό που εξύμνησε όσο κανένας άλλος το Κάλλος, πας και αρχίζεις να ξε-ριζώνεις τα θεμελιώδη Τέχνη, Πολιτισμό, Αρετή, Στοχασμό, Φίλο-Σοφία, Εννοιο-Λογία επειδή δεν έχουν πια ζήτηση. Και όμως είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο Κόσμος, αν ξεριζώσεις αυτά είναι σαν να γκρεμίζεις τη Γέφυρα που μας συνδέει με τον Ουρανό. Και η Ελληνική Γλώσσα άλλωστε είναι πρωτίστως Εννοιο-λογική και δευτερευόντως Λειτουργική. Σε μαθαίνει δηλαδή πρώτα να Είσαι και έπειτα Να Κάνεις. Συνεπώς αν είναι, τι αργούμε παιδιά να το κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα το μαγαζί. Τι κρίμα είπα μέσα μου, πήρα μια βαθιά ανάσα και με το νου μου τη σκόρπισα νοερά σε όλα τα παιδάκια που ζωγραφίζουν και πλάθουν τα όνειρα μέσα στις σχολικές αίθουσες. Μακάρι για πολύ καιρό ακόμα. Η Μαριάννα Χρυσικάκου συντονίζει εκπαιδευτικά προγράμματα ευζωίας με έμφαση τον άνθρωπο και την αναβάθμιση της υγείας του. Είναι επικεφαλής της πλατφόρμας υπηρεσιών Ατομικής & Εταιρικής Ευζωίας WellDay Live Longevity. Δημότης Βριλησσίων (από το 1990), μέλος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την ΔΡΑΣΗ (από το 2010). .

ΣΧΕΤΙΚΑ: Άρθρα
ΣΧΟΛΙΑ
  1. Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
    24 Ιουνίου 2020, 20:29

    Μακάρι λέω κι' εγώ αλλά μην απελπίζεστε! Και αν σας εμποδίσουν, τα παιδάκια θα συνεχίζουν να ζωγραφίζουν και να πλάθουν όνειρα έστω και δύσκολα όπου σταθούν κι' όπου βρεθούν, όπως έκαναν εδώ και χιλιάδες χρόνια σ' αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών που έφτιαξαν μια γλώσσα λειτουργική που αύξησε τον πλούτο τον υλικό και τον ξεπέρασε μαζί με τον εαυτό της, αναβαθμίστηκε σε εννοιολογική με τον ελεύθερο χρόνο, απλώθηκε παντού και ανέβηκε στους ουρανούς για να την αγκαλιάσουν όλοι! Τότε σμιλεύτηκαν και οι πτυχές στους χιτώνες των Καρυάτιδων υπογράφοντας την αθανασία της χώρας που έχουμε την τύχη να ζούμε! Οι εμποδιστές θα ξεχαστούν, θα σβήσουν σαν όνειρο κακό και θλιβερή παρένθεση...

Πείτε μας τη γνώμη σας
Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.
Τοιχο-διωκτικά

Πιστεύω σε ένα κόσμο που δεν υπάρχει. Μα πιστεύοντας τον, τον δημιουργώ.

Ν. Καζαντζάκης
Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες Δράσεις για τις επόμενες ημέρες...

Newsletter