Δημοτικό Συμβούλιο
Oι προανθοκυανιδίνες εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.
Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι φλαβανόλες και οι προανθοκυανιδίνες στα σταφύλια και το κρασί εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι πολυφαινόλες αυτές που υπάρχουν επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Γνωρίζαμε τις αντιιικές ιδιότητες ορισμένων φρούτων όπως o λωτός. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι ακατέργαστα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, κακάο και δύο ποικιλιών της οικογένειας μοκαδίνης (Vitis rotundifolia) που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επιτραπέζια ή σταφύλια οινοποιίας είναι επίσης ικανά να επιβραδύνουν τη δραστηριότητα του SARS-Cov-2 υπαίτιου για την Covid-19. «Αυτά τα τρόφιμα πλούσια σε flavan-3-ols και προανθοκυανιδίνες, διαταράσσουν τον τρόπο που ο ιός αντιγράφει και προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα», δήλωσε ο De-Yu Xie, επικεφαλής της μελέτης. Πειράματα in vitro Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα in vitro στο εργαστήριο για να διαπιστώσουν ότι αυτές οι πολυφαινόλες δυσκόλεψαν πολύ τη ζωή του ιού, δεσμεύοντας την πρωτεάση του Mpro και διαβεβαιώνουν ότι έχουν τη θέση τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον Απρίλιο, μια κινεζική ομάδα είχε συνθέσει δύο ενώσεις που αναστέλλουν το ένζυμο Mpro, με καλά αποτελέσματα in vivo σε σκύλους και ποντίκια. Δημοσίευσαν το έργο τους στο περιοδικό Science. Πηγή: https://www.vitisphere.com/actualite-93118-Des-composes-duraisin-bloquent-une-enzyme-cle-du-virus-de-la-covid-19-.htm Απόδοση: Σταύρος Λάβδας. Φωτό: www.kathimerini.gr/life/health/1040225 Μια αναλυτικότερη παρουσίαση του θέματος δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 3-12-2020 (Θεοδώρα Τσόλη). Έχει και τη μαύρη σοκολάτα μέσα. https://www.tovima.gr/2020/12/03/science/koronoios-aytes-oi-rofesvazoun-tou-vazoun-freno/
ΣΧΟΛΙΑ