Κίνηση Δημοτών Βριλησσίων

 
5/2/2014

Συνομιλώντας μ’ έναν ενδιαφέροντα σκηνοθέτη…

Η προβολή της ταινίας «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη» και η συζήτηση με τον Σωτήρη Γκορίτσα.

Η «Δράση για μια άλλη πόλη», την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής ταινιών που έχει οργανώσει εδώ και αρκετό καιρό, πραγματοποίησε εκδήλωση στο ΤΥΠΕΤ. Η εκδήλωση περιελάμβανε προβολή της ταινίας «Απ’τα κόκκαλα βγαλμένη» του Σωτήρη Γκορίτσα. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 2011 και έχει ως θέμα της το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το σενάριο, γραµµένο από τον σκηνοθέτη αλλά και από τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του ορθοπεδικού Γιώργου Δενδρινού και παρουσιάζει τις εμπειρίες του από την πρώτη θητεία του στο ΕΣΥ.

Ο Γκορίτσας συναρμολογεί τα τραγελαφικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα νοσοκομείο και καταφέρνει να αποσπάσει διαρκή και αβίαστη αφηγηματική ροή καθώς και υποδειγματικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς, οι οποίοι είναι πλήρως ενσωματωμένοι στους ρόλους τους.

Η ταινία έχει βραβευθεί από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. για τον Α΄ και Β΄ ανδρικό ρόλο και στο φεστιβάλ του Λος Άντζελες έχει λάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά την προβολή της ταινίας, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους, ο σκηνοθέτης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έκανε την ταινία αυτή. Υποστήριξε ότι ο χώρος της υγείας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από δραματουργική άποψη και έτσι πάντοτε τον ενδιέφερε να κάνει μια ταινία με αυτό το θέμα. Σ’αυτό βοήθησε και προσωπική εμπειρία που είχε λόγω κάποιου ατυχήματος, συν το γεγονός ότι ο αδελφός του είναι γιατρός και είχε το έναυσμα από τις διηγήσεις του.

Τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν σε ένα νοσοκομείο, κατά την άποψη του σκηνοθέτη, χαρακτηρίζουν όλη τη νεοελληνική ζωή και την κακοδαιμονία του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και τις ανεξάντλητες δυνάμεις των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό και επιμένουν να αντιστέκονται και να προσπαθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη και το έργο του:

Ο Σωτήρης Γκορίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο. Η πρώτη του δουλειά το 1987 είναι η τηλεταινία «Κάποιος ξαγρυπνά» ενώ η δεύτερη ταινία το 1990 με τον τίτλο «Δέπσποινα» είναι μια μέσου μήκους ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσ/κης με το Α΄ βραβείο Καλύτερης ταινίας και Διάκριση ερμηνείας στους ηθοποιούς. Τρία χρόνια αργότερα, το 1993, σκηνοθετεί την μεγάλου μήκους ταινία με τον τίτλο «Απ’το Χιόνι». όπου με διεισδυτική ματιά και χωρίς μελοδραματισμό και εξωραϊσμό παρουσιάζεται το πρόβλημα της ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία των οικονομικών μεταναστών. Η ταινία αυτή, στην κυριολεξία, σάρωσε τα βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνή φεστιβάλ. Στις ταινίες που ακολουθούν «Βαλκανιζατέρ» το 1997, «Μπραζιλέρο» το 2001 και «Παρέες» το 2007 παρουσιάζει με τον πιο απολαυστικό τρόπο χαρακτηριστικά και αντιφάσεις της ταυτότητας του Νεοέλληνα.

Σταυριανή Σπυριούνη-Νικολοπούλου


readers  975


Σχόλια (0)


Εισαγωγή σχολίου
Όνομα:

Σχόλιο:Τα σχόλια δημοσιεύονται άμεσα και είναι αποκλειστική ευθύνη του συντάκτη του σχολίου. Οι διαχειριστές της παρούσας ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα διαγραφής των σχολίων εκείνων που έχουν διαφημιστικούς σκοπούς, κρίνονται ως ρατσιστικά ή προσβάλλουν πρόσωπα.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 H Δράση στο facebook Το κανάλι μας στο YouTube
 
Ακροβάτες στο χαρτί Ακροβάτες στο χαρτί
Cine Δράση

Τελευταία θέματα

Τοιχο-διωκτικά
Οδυσσέας Ελύτης
Η δροσιά γεννιέται μες στα φύλλα. Όπως μες στον απέραντο ουρανό / Το ξάστερο συναίσθημα.


Τα σχόλια σας...
Πορεία -εν χαρά και δημιουργία- μέσα σε έρημο!13/1/2020 Μπάμπης Δαμουλιάνος Ευαγγελάτος
Λόγος βαθιά ελληνικός με ρίζες που πάνε πίσω δυόμισι χιλιάδες χρόνια και πλέον. Όταν σ’ αυτόν τον τόπο που σήμερα πατούμε ζούσαν και τον έκτιζαν έλληνες πολίτες με έργα, λόγια γραφτά που έμειναν και θυσίες! Και εννοούμε τους πολίτες και όχι τους ιδιώτες με την έννοια που επέζησε στη γλώσσα την αγγλική. Και να σκεφτεί κανείς πως αυτό γινότανε όχι σε τριακόσιους περίπου δήμους που αριθμούμε σήμερα αλλά πολύ περισσότερους. Πάνω από χίλιες «πόλεις – κράτη» τότε ελληνικά, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα από χρονογράφημα πασίγνωστου στον κόσμο δημοσιογράφου μας , που η Δημοκρατία εδώ κι’ αλλού πολλά του οφείλει… Και η συλλογικότητα μας «Δράση για μια Άλλη Πόλη» επιμένει! Κι’ αν βαδίζουμε μέσα στην έρημο κατά τον ηγήτορα μας Γιάννη Τσούσια, άλλος δρόμος σωστός και όμορφος για μας δεν υπάρχει.


Δημοτικές Εκλογές 2019


Δημοτικές Εκλογές 2014


ΓΠΣ Βριλησσίων 2011


Δημοτικές Εκλογές 2010


Παιδεία 2009
Καλλικράτης: απόψεις και θέματα

Η κρίση και το πρόγραμμα σταθερότητας

Το στέκι της Δράσης 

Το νέο στέκι της «Δράσης», Πάρνηθος 21 Βριλήσσια τηλ. 211-116-5797. H δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη λειτουργεί κάθε Δευτέρα 12:00-2:00μμ, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 6:00-8:00μμ.
   
© 2006 - 2020 Δράση για μια Άλλη Πόλη
Κατασκευή - επιμέλεια ιστοσελίδας: Μάκης Ετζόγλου