Πέμπτη 24 Ιουλίου, 9:00μμ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων
Το Cine Δράση συνεχίζει τις προβολές του την Πέμπτη 24 Ιουλίου, στις 9:00μμ, με το πολιτικό θρίλερ συνωμοσίας «Τρεις Μέρες του Κόνδορα». Ένα φιλμ καλοφτιαγμένο, έντονο, συναρπαστικό, λυρικό και παρά τα 50 χρόνια που πέρασαν από την α’ προβολή του αγέραστο, τρομακτικά επίκαιρο και υπερβολικά πιστευτό. Όμορφο καλά δομημένο σενάριο, εκλεκτές ερμηνείες, καλοδουλεμένη σκηνοθεσία, συνδυασμός που ανεβάζει την αδρεναλίνη, κρατάει το θεατή από την αρχή έως το τέλος και του υπενθυμίζει τις ομοιότητες με το σήμερα. Είναι ανατριχιαστικό το πως σκόπιμα ή τυχαία η κεντρική ίντριγκα του σεναρίου καθρεφτίζει με ακρίβεια εξελίξεις του πολύ άμεσου μέλλοντος της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής γεγονός που την καθιστά μια δημιουργία μπροστά από την εποχή της.
Ό,τι καλύτερο για μια χαλαρή βραδιά με καύσωνα!
ΗΠΑ, Πολιτικό Θρίλερ Συνωμοσίας, 1975. Διάρκεια: 117’. Σκηνοθεσία: Sydney Pollack. Σενάριο: James Grady, Lorenzo Semple Jr, David Rayfiel. πρωταγωνιστούν: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow, John Houseman, Addison Powel.
Ο 35χρονος Τζο Τέρνερ (Robert Redford), με το κωδικό όνομα Κόνδορας εργάζεται ως αναλυτής στην «Αμερικανική Λογοτεχνική Λέσχη της Νέας Υόρκης». Είναι καλός, ανοιχτόμυαλος, γεμάτος εμπιστοσύνη και μοιάζει περισσότερο με μεταπτυχιακό φοιτητή, με το τουίντ παλτό του, το τζιν και τα αθλητικά του παπούτσια. Η εταιρεία που εργάζεται είναι στην πραγματικότητα μια βιτρίνα, ένα παράρτημα της CIA, στελεχωμένο με ειδικούς ερευνητές που καταβροχθίζουν, μηχανοργανώνουν, αποκωδικοποιούν ξένα βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, ακαδημαϊκές εργασίες ψάχνοντας πληροφορίες, καταγράφοντας στοιχεία και αποκαλύπτοντας κρυμμένους κωδικούς και μηνύματα. Η τελευταία έρευνα του Τζο έφερε στο φως ένα βιβλίο μεταφρασμένο σε μόλις τρεις γλώσσες: Ισπανικά, Ολλανδικά και Αραβικά. Γιατί μόνο αυτές; Απλά γιατί είναι οι γλώσσες των μεγάλων περιοχών εξαγωγής πετρελαίου. Αλλά μέχρι να το καταλάβουμε όλοι οι συνάδελφοι του Τζο έχουν δολοφονηθεί. Ευτυχώς, ο ίδιος βγήκε, παρά τη βροχή, για μεσημεριανό. Ζητάει από την υπηρεσία βοήθεια, οι απαντήσεις που παίρνει όμως τον κάνουν να ανησυχεί. Συνειδητοποιεί ότι κινδυνεύει, ότι βρίσκεται και ο ίδιος στο στόχαστρο, ότι προσπαθούν να του φορτώσουν το έγκλημα και ότι πρέπει μόνος του να ψάξει την αλήθεια. Για να παραμείνει ζωντανός με επιμονή και σοβαρότητα αρχίζει να επανεξετάζει όλες τις υποθέσεις τις οποίες δούλεψε για τη CIA. Στην πορεία, πιάνει όμηρο του μία νεαρή φωτογράφο (Faye Dunaway), χρησιμοποιεί το διαμέρισμά της στο Μπρούκλιν ως κρησφύγετο και ξεκινά να ξετυλίγει το νήμα της συνομωσίας. Ποιοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί για τους οποίους δουλεύει; Τι θέλουν; Η ιστορία της προσπάθειας του να μείνει ζωντανός και να αποκαλύψει την αλήθεια είναι και το θέμα της ταινίας.
Η μεγάλη νίκη της μαζικής πολιτικοποίησης στον δυτικό κόσμο τη δεκαετία του 1970, ως απότοκο όσων συνέβησαν στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας (Μάης του ’68, κινητοποιήσεις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου Βιετνάμ και άλλα), είναι ότι ενστάλαξε στην πλειοψηφία του πληθυσμού την αμφισβήτηση του συστήματος, τάση που δεν χαλιναγωγήθηκε ούτε με την απόπειρες νάρκωσης της συλλογικής συνείδησης στις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό το ρεύμα αποτυπώθηκε στο αμερικάνικο σινεμά, με το λεγόμενο συνωμοσιολογικό θρίλερ -παρακλάδι της κατασκοπικής ταινίας- είδος που τοποθετεί τον εχθρό μέσα στις δομές του κράτους αντί σε κάποια αντίπαλη χώρα. Ποτέ πριν η μεγάλη οθόνη δεν είχε λειτουργήσει ως καθρέφτης μιας διεφθαρμένης χώρας και ενός ευρύτερα διεφθαρμένου συστήματος που καταπίνει τους ανθρώπους, στέλνει τα παιδιά του σε άδικους πολέμους, θυσιάζει τους πολίτες του στο όνομα μιας πολιτικής για τα συμφέροντα των λίγων. Εκείνη τη περίοδο σκηνοθέτες όπως οι Κόπολα, Ντε Πάλμα, Πόλακ, Πάκουλα, Πολάνσκι σκιαγράφησαν μια σειρά από πολιτικά θρίλερ που λειτουργούσαν μεταφορικά αποκαλύπτοντας την πολιτική σήψη, ξεσκέπαζοντας μια τρομακτική πραγματικότητα, δίνοντας λόγο στον αποπροσανατολισμένο μέσο Αμερικανό. Ηθοποιοί όπως οι Πατσίνο, Ντε Νίρο, Χάκμαν, Μπίτι, Νίκολσον έγιναν οι αντιήρωες, τα τσαλακωμένα πρόσωπα του νέου κινηματογραφικού καθεστώτος της πολιτικής αναθεώρησης, της ιδεολογικής αμφισβήτησης, των θεωριών συνωμοσίας.
Κάπως έτσι, ένα χρόνο μετά τη «Συνομιλία» του Φράνσις Φορντ Κόπολα και το «The Parallax View» του Αλαν Πάκουλα και λίγο πριν το εμβληματικό «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου», ήρθαν «Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα», λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους για να κολλήσουν ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των θρίλερ κατασκοπίας, πολιτικής διαταραχής και κοινωνικής δυστοπίας. Σίγουρα μια από τις καλύτερες στιγμές στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη του, μελαγχολική υπενθύμιση τού τι σήμαινε κάποτε το σινεμά που απευθυνόταν στις μάζες σε σύγκριση με το σήμερα.
Ο Sydney Pollack βασισμένος στο μυθιστόρημα του James Grady «Six Days of the Condor» τοποθέτησε τη δράση στη Νέα Υόρκη, φέρνοντας τον ιό της παράνοιας στην καρδιά του αστικού τοπίου. Το σενάριο ειδικά, το οποίο εξυφαίνει έναν πολυσύνθετο, όχι όμως δυσνόητο ιστό διαπλεκόμενων συμφερόντων και αντιπαλοτήτων, βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την εποχή του, όπου η φαινομενικά απλή σύγκρουση του ψυχροπολεμικού διπόλου Ανατολής και Δύσης λειτούργησε και ως βιτρίνα πίσω από την οποία βρισκόταν ένα πολύπλοκο δίκτυο αληθινών και ψεύτικων συμμαχιών, μέσα στο οποίο οι τότε παίκτες του διεθνούς συστήματος προσπαθούσαν να κινηθούν προς ικανοποίηση των συμφερόντων τους.
Το ανατριχιαστικό είναι πως η κεντρική ίντριγκα του σεναρίου κατέληξε να καθρεφτίζει εξελίξεις του πολύ άμεσου μέλλοντος της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Είτε αυτό έγινε τυχαία είτε ύστερα από μια επισταμένη και εις βάθος μελέτη του συγκεκριμένου αντικειμένου εκ μέρους των σεναριογράφων που διασκεύασαν τη νουβέλα που αποτέλεσε την πρωτογενή πηγή της ταινίας που οδήγησε και σε ακριβείς προβλέψεις εκ μέρους τους, αυτό που μένει είναι το ότι επρόκειτο για μια δημιουργία μπροστά από την εποχή της, για αυτό άλλωστε έχει αποκτήσει και την υστεροφημία που έχει.
* Οι καλοκαιρινές προβολές του Cine-Δράση πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 9.00 το βράδυ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Βριλησσίων (25ης Μαρτίου & Μακεδονίας)
ΣΧΟΛΙΑ